POZNASZ GRZYBY – UNIKNIESZ ZATRUCIA !!!

 – Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe ich rozpoznawanie, nieodpowiednie przygotowywanie potraw z jadalnych grzybów oraz niewłaściwe przechowywanie.

– Pierwsze objawy zatrucia się grzybami mogą wystąpić po kilku- kilkunastu godzinach po ich spożyciu. Najczęstsze objawy to: nudności, wymioty, ból brzucha i głowy, podwyższona temperatura ciała.

– Nie zaleca się jedzenia grzybów: kobietom w ciąży, dzieciom do 7 roku życia, osobom starszym, osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

– Należy zbierać grzyby wyłącznie, co do których mamy pewność, że są jadalne! Najlepiej zbiory skonfrontować z atlasem grzybów, lub pokazać innemu doświadczonemu grzybiarzowi, ponieważ zbieranie grzybów wymaga wiedzy i doświadczenia!

Jak przygotować się do grzybobrania:

● odpowiednie ubranie: długie nakrycie, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze, czapka (kapelusz),

● zbieramy grzyby tylko do łubianek i przewiewnych koszyków w torebkach, siatkach i koszykach plastikowych grzyby łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Nawet w jadalnych gatunkach grzybów mogą wtedy wytwarzać się substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia,

● nożyk do oczyszczania grzybów,

●  środek odstraszający owady.

Pierwsza pomoc:

Gdy pojawią się oznaki zatrucia należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem pod numerem alarmowym – 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala !

Więcej informacji na stronie z zamieszczonymi materiałami informacyjnymi  dotyczącymi zasad bezpiecznego grzybobrania: