Zalecenia dla konsumentów w związku z sytuacją epidemiologiczną

Zgodnie ze stanowiskiem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz WHO (Światowa Organizacja Zdrowia), obecnie brak jest dowodów sugerujących przenoszenie SARS-CoV-2 przez żywność. COVID-19 jest chorobą układu oddechowego, a podstawową drogą przenoszenia jest bezpośredni kontakt między osobami.

Niemniej, podczas zakupu żywności przestrzegaj poniższych zaleceń:

  1. rób zakupy spożywcze w sklepie, w którym robiłeś je dotychczas → unikniesz zbędnego poruszania się po hali sprzedaży celem odszukania konkretnego produktu,
  2. przygotuj się do zakupów – zrób listę potrzebnych produktów → skrócisz czas przebywania w sklepie,
  3. podczas zakupów korzystaj z wózków sklepowych → winny być dezynfekowane; jeśli masz obawy przetrzyj uchwyt/użyj rękawiczek jednorazowego użytku,
  4. jeśli w ostateczności przynosisz własne torby na zakupy → pamiętaj, że muszą być czyste, a po każdym użyciu należy je umyć i zdezynfekować – ograniczysz ryzyko przenoszenia wirusa;
  5. unikaj odwiedzania kilku placówek w poszukiwaniu konkretnego lub tańszego towaru → zmniejszasz ryzyko fizycznego kontaktu z innymi osobami
    i – w konsekwencji – ryzyko zakażenia,
  6. kupuj produkty w szczelnych, nieuszkodzonych opakowaniach;
  7. zachowaj bezpieczny dystans w stosunku do innych klientów;
  8. zakrywaj nos i usta, noś rękawiczki jednorazowego użytku;
  9. nie dotykaj twarzy.

Natomiast, po powrocie z zakupów do domu:

  1. myj dokładnie ręce (30 sekund z mydłem pod bieżącą wodą, wycieraj w ręcznik papierowy) przede wszystkim:
  2. po powrocie do domu,
  3. przed jedzeniem,
  4. przed rozpoczęciem pracy związanej z przygotowywaniem żywności,
  5. natychmiast po pracy np. z surowym mięsem, drobiem, rybami lub jajkami,
  6. po kichnięciu, kaszlnięciu czy wytarciu nosa,
  7. po kontakcie ze zwierzętami domowymi,
  8. po czynnościach porządkowych (w tym wyniesieniu śmieci),
  9. po skorzystaniu z toalety,
  10. zawsze, gdy widzisz, że są brudne,
  11. rozpakuj zakupy → nie przechowuj towarów w opakowaniach zbiorczych
    (np. pakiet jogurtu, opakowane owoce i warzywa),
  12. umyj dokładnie owoce, warzywa → minimalizujesz ryzyko obecności innych zanieczyszczeń żywności,
  13. zachowaj segregację przechowywania → np. żywność gotowa odrębnie od żywności surowej,
  14. przechowuj żywność w warunkach określonych na etykiecie → unikniesz jej zepsucia,
  15. w lodówce przechowuj żywność w zamkniętych pojemnikach lub całkowicie przykrytą,
  16. nie przepełniaj urządzeń chłodniczych,
  17. utrzymuj w czystości wszystkie powierzchnie mające kontakt z żywnością → unikniesz zanieczyszczeń krzyżowych,
  18. stosuj zasady higienicznego przygotowywania żywności,

!!!Robiąc zakupy przestrzegaj wszystkich zasad ustalonych  przez Głównego Inspektora Sanitarnego  w związku z sytuacją epidemiologiczną!!!